Lappteknik innebär att man syr ihop små tyglappar

retrocrafts_textil_lapptacke_quilt_vintage_patchwork_170140
Antikt lapptäcke i blockhusteknik. Foto: Eva Ström

Lapptäcken och patchwork – Matematik och geometri. Lappteknik är en direkt översättning av engelskans patchwork. Tekniken innebär att man syr ihop små tyglappar till en större yta. Det troligaste äldsta bevarade exemplet på lappteknik är en baldakin av färgat gazellskinn från ca 1000 år före Kristus. Baldakinen finns på museet i Kairo. Först på 1000-talet förde korsfararna med sig tekniken till Europa i form av fanor, standarer och väggbonader. I Europa finns bara några få tidiga exempel på lappteknik. I Skandinavien finn det bara några enstaka exemplar, en bonad från 1400-talet som tillhörde Dalhems kyrka i Småland. Idag finns den på Historiska museet i Stockholm.

Geometriska former – kvadrater, romber, sexhörningar och trianglar.

Ett lapptäcke är en form av handarbete som innebär man vid start räknar ut, konstruerar och skapar bitar som geometriska former som exempelvis kvadrater, romber, sexhörningar och trianglar. Bitarna sys ihop till ett större mönster. Det färdiga täcket bygger på upprepade mönster som byggts upp med olikfärgade lappar. Det är viktigt att bitarna/lapparna mäts noggrant och skärs i geometriska grundformer som gör dem lätta att “pussla” ihop. Sömmarna måste sys med stor noggrannhet för att lapptäcket ska ligga plant.

retrocrafts_textil_lapptacke_retro_quilt_grona_rutor_170142
Tyglapparna kan klippas i en mängd olika geometriska former. Foto: Eva Ström

Amerikansk lappteknik -Quilting

Förr var textil dyrbart bl a eftersom det var tidskrävande att framställa, så det var inte konstigt att man använde och återanvände den textil man hade tillgång till. Speciellt i Nordamerika har lapptäcksömnad fått en speciell status. De tidiga emigranterna i Amerika tog med sig konsten att sy och att täcksticka från sina hemländer. Det var svårt att få tag på tyg i det nya hemlandet och varje tygbit var tvungen att användas för att få ihop täcken att skydda familjen mot vinterkylan. När bomullstygerna blev vanliga i mitten av 1800-talet, utvecklades lappsömnaden ytterligare. i början av 1900-talet  lärde hemvändande svenskamerikanskor ut tekniken att sy lapptäcken, eller också berättade de om sina lapptäcken i brev hem. Även under depressionen på 1930-talet syddes många amerikanska lapptäcken. De tryckta bomullstygerna hade nu blivit så billiga att de användes som mjölsäckar, sk floursacks. Tyget i mjölsäckarna återanvändes till klänningar och lapptäcken.

Amishfolket i Nordamerika

Amish är en anabaptistisk kristen grupp, omfattande drygt 330 000 människor 2018, boende främst i Pennsylvania, Ohio och Indiana i USA och i delar av Kanada. Karakteristiskt för amish är att de anser att den tekniska utvecklingen har gått för långt och därför lever de på ett sätt som många gånger ter sig ålderdomligt. Jordbruk bedrivs till exempel ungefär på samma sätt som på 1800-talet, likaså husbyggnation och annan verksamhet. Klädseln är ålderdomlig och baseras på färgerna svart och vitt. Amishsamhällen strävar efter att vara självförsörjande på det mesta och de köper oftast ny mark med kontanter, eftersom de emotsätter sig lån. Försäkringar är inte tillåtna. Den som råkar illa ut kan istället räkna med att få hjälp av sina grannar och vänner. Elektricitet och förbränningsmotorer används bara i undantagsfall.

Amish – kända för sin skicklighet att sy quilts


Amishkvinnorna började relativt sent, kring 1880, att sy lapptäcken. De tygester som var användbara till lappeknik fanns inte i tillräcklig mängd och färg och det tyg de behövde att komplettera med var allt för dyrt att köpa.
När industrialiseringen började ta fart påverkade detta bomullstillverkningen som rationaliserades och därmed sjönk priset. Detta medförde att amish fick större möjlighet till tyginköp och därmed steg intresset för tekniken, som ökade explosionsartat.
Amishtäcken har varit så populära och efterfrågade att även andra som inte tillhör amish, har sytt täcken i den dova färställning som känneteckenar amish. Täckena har sedan sålt som “äkta amish”.

Den svenska allmogen

Hos den svenska allmogen var det vanligt att man hade ett lapptäcke i sängen tillsammans med ett överlakan, men då påslakan gör att täcket inte syns är det numera vanligare att använda lapptäcket som överkast eller extrafilt.

retrocrafts_lapptacke_quilt_vintage_170141
Antikt svenskt allmoge lapptäcke. Foto: Eva Ström

Källor: Hemmets Handarbetslexikon Band 9 och Wiki/Rilpedia

Här kan du handla fina lapptäcken >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »
Select your currency