Form G Wahlgren LAU TENN stop – mugg 1980, bägare och ölsejdel. Form G Wahlgren LAU TENN stop – mugg 1980. Stämplad och formgiven av Form G Wahlgren LAU TENN år 1980 Gotland. Bägaren är stämplad Handarbete ‘LAU TENN, AB Form.G.Wahlgren, F10‘. Längst ner på muggens sarg finns en ingravering; ‘Gustav 18-19 juli 1992‘ . Fint hantverk med ett kraftigt handtag och raka former. Retro, vintage och second-hand i fint skick. Dimensioner; 8,5 cm diameter, 11 cm hög.
Om LAU TENN – Korta fakta
Form. G. Wahlgren LAU TENN,- Georg Wahlgren grundat 1932 på Gotland. Firman hör troligen samman med mgw – Wahlgren Guld & Silveratelje. Maths Georg Wahlgren, Wahlgren Guld & Silveratelje, Visby, Gotland. Ädelmetallregistrerad i Swedac mellan 1956 – 2012. Smycken förekommer i såväl Ädelmetaller som Tenn. Firman har troligen ett samröre med LAU-TENN G Wahlgren.
Om Visby – Korta fakta
De äldsta fynden på platsen för dagens Visby är vad som tolkats som “strandbodar”, med C14-metoden daterade till 700-900-talen e. Kr. Längs vikingatidens gotländska kust fanns en rad hamnar med gravfält och viss bebyggelse. I Visbys omgivning fanns en vid Kopparsvik (“köpvik”) en kilometer söder om Visby, en annan vid Gustavsvik två kilometer norr om Visby. En sådan fanns troligen även vid Visby. Vid Donners plats har man påträffat rester efter ett vikingatida gravfält. Vid mitten av 1000-talet upphör gravfältet att användas, ungefär samtidigt kan man skönja de första spåren av permanent bebyggelse i Visby.
Visby enligt Gutasagan
Enligt Gutasagan skall Gotlands första kyrka, Allhelgonakyrkan, ha uppförts här på den plats där senare S:t Pers kyrka byggdes. Allhelgonakyrkans byggande kan troligen kopplas till att man velat skapa en plats på ön där man kunnat garantera fred för utländska köpmän, på samma sätt som gotlänningar fick beskydd på utländska orter. Till en början var Visby bara en av många sådana platser, men Visby blev snart den dominerande platsen. Ett uttryck för Visbys växande betydelse är de gotländska penningarna, som börjar präglas i staden omkring 1140. Någon gång mellan 1158 och 1161 uppfördes den äldsta kända byggnaden i Visby, Kruttornet, vid den gamla hamnen. Årtalet har kunnat anges efter så kallade årsringsdateringar av en träbjälke i tornets tredje våning.
Viktig stad under Hansan
Redan på 1200-talet var Visby ett viktigt säte för den framväxande Hansan. Stadens befolkning var då till viss del tysk, men det tyska befolkningselementets makt har kraftigt överdrivits i historieskrivningen. Senare tids forskning visar att gotlänningarna i staden, medeltiden igenom, var det tongivande befolkningsskiktet och under hela 1200-talet var det företrädare för dessa som hade avgörandet i sin hand när det till exempel gällde den viktiga Rysslandshandeln. Däremot kan tydligt skönjas hur gotlänningarna i Visby “kulturinfluerades” söderifrån och förtyskades såväl till språk som till namn. Det var också de gutniska Visbyköpmännen som kraftigt dominerade handeln på Västerhavet under detta århundrade, och ännu i slutet av 1300-talet var Visbygotlänningar hälften av de Visbyköpmän som bedrev handel i Nederländerna och Flandern. De bägge nationaliteterna ledde också till kyrkliga förhållanden som är unika i den kristna världen. I de tre församlingarna under klinten fanns nämligen två församlingskyrkor i vardera, en för gotlänningar och en för tyskar (S:t Clemens, S:t Lars och S:t Hans för gotlänningar, S:t Olof, Drotten och S:t Per för tyskar, i klintförsamlingen däremot byggdes bara S:t Mikael), vilket också visar sig i den församlingskyrka som 1225 inrättades i den före detta tyska faktorikyrkan, “Vår kära frus kyrka” (nuvarande Domkyrkan). Vid denna fanns två kyrkoherdar och två församlingar, en tysk (som var den största) och en gutnisk.
Källa Wikipedia och läs mer om Visby här >>
Handla mer fina tennföremål här >>
Recensioner
Det finns inga recensioner än.