Eva´s Retro, Vintage & Second hand. Ny Youtube-kanal om design-klassiker, allmoge, samlarobjekt, Fat Lava keramik från kalla kriget och inte minst det svenska folkhemmets banbrytande formgivare. Föremål och redskap tillverkade av trä, metall, textil och keramik. Här kan du följa och se kul filmer om intressanta föremål, tidsperioder, formgivare och kuriosatips.

Nu ligger en film publicerad om fatlava och keramik från det kalla kriget. Här hittar du vår kanal >>

Cool keramik under kalla kriget

Den coolaste keramiken under kalla kriget. Fett Lava. Fat Lava är ett samlingsnamn för tysk keramik från 1960 -talet och hela 70 -talet. En mycket dekorativ med karakteristiska former och glasyr. Den speciella keramiken känns igen av den distinkta glasyren, som är tjock, lättnad med en grov konsistens och grov yta i klara färger. Dessa är framtidens antikviteter och som redan har ökat betydligt i samlarvärde. Detta är efterkrigsdesign när den är som bäst och "konversationsbitar" för varje hem. Här publicerar vi en sammanfattning av de bästa formgivarna av Fat Lava och dess unika keramik av vaser, skålar, golvvaser, krukor och lampor.

West German Art Pottery – Västtysk konstkeramik

West German Art Pottery är i huvudsak en konstperiod under efterkrigsåren 1949-1990. Den blev ett samlingbegrepp över keramik eftersom den olika keramikverkstäderna i Västtyskland använde en gemensam stämpel på föremålen; W-Germany. Fat Lava är en populär term som refererar till en ganska liten underkategori av glasyr. 

Post War Art Pottery

Efter att Tyskland förlorat andra världskriget och nazisterna var besegrade tog det några år att bygga om den tyska keramikindustrin. Under dess storhetstid från 1950-talet till 1970-talet producerade över 100 keramik- och porslinsföretag och keramikverkstäder aktivt konstverk i västra Tyskland. Scheurich, Carstens, Bay, ES och Dümler & Breiden var de mest produktiva tillverkarna av underbara keramikföremål. Samtidigt som produktionen började sakta ner i början av 1970-talet, producerades en mängd olika konstpärlor bra under 1980-talet. Även Östtyskland hade keramikverkstäder med fin produktion;  Stehla, Überlacker med flera. 

Här kan du handla fin keramik från det Kalla kriget >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »
Select your currency