Ulrica Hydman Vallien folkkär formgivare. En av Sveriges mest folkkära formgivare, Ulrica Hydman Vallien hade stora likheter med Pippi Långstrump (Pippi Longstocking). Likt Pippi gick Ulrica sin egen väg. I många fall helt stick i stäv mot den konstnärliga parnassen.
Konstnär med affärssinne
En egenskap som inte många konstnärer och formgivare har, är affärssinne. Det hade Ulrica Hydman Vallien. Ulricas glaskonst omsatte miljarder kronor åt glasbruket Kosta Boda och hennes konst finns många svenskars hem och runt om i världen.
Ulrica (tidigare Ulla) Margareta Hydman Vallien, född Hydman den 24 mars 1938 i Stockholm, död 21 mars 2018 i Eriksmåla, var en svensk konstnär som huvudsakligen arbetade med glas och måleri. Hon blev känd för sina slingrande ormar, tulpaner och vargar på glas och målningar.
Gick på konstfack
Ulrica Hydman gick på Konstfack 1958–1962 i Stockholm där hon läste keramik och glas. Hennes lärare där var bland annat Stig Lindberg. Vid Konstfack träffade hon även sin blivande make Bertil Vallien som hon gifte sig med i september 1963.
Under sin studietid gjorde hon studieresor till Nederländerna, Belgien och Spanien, och efter avslutad utbildning gjorde paret Vallien 1961–1963 studieresor till Mexiko och USA, där de båda arbetade med keramik. Bertil Vallien erbjöds senare jobb som konstnär och designer på Åfors glasbruk och båda bosatte sig där.
Allkonstnär och formgivare
I den gemensamma keramikverkstaden i Åfors experimenterade hon med nya former influerade av mexikansk keramik. Hydman Vallien kan betecknas som allkonstnär. Mest känd är hon för sina glas- och akrylmålningar, men hon producerade även keramik, akvareller och textilier bland annat för Kinnasand Hon började som keramiker men sina största framgångar som konstnär har hon vunnit som glasformgivare.
Råttskål som protest
Ulrica Hydman Vallien debuterade 1972 som glaskonstnär. I protest mot en konservativ bransch – som ofta ifrågasatte hennes djärva idéer– bestämde hon sig för att debutera med “Råttskålen”. Den var tänkt att passa som exklusiv gåva, men hon dekorerade glasskålen med stora svarta råttor och skålen ratades omedelbart av ledningen och sattes aldrig i produktion.
Hon är en av de 50 konstnärer runt om i världen som har utsmyckat British Airways flygflotta, bland annat flygplansstjärtar, servetter, porslin, biljetter och brevpapper. Tillsammans med Barbro Lindström ställde hon ut på Konsthantverkarna i Stockholm och tillsammans med sin man ställde hon ut ett flertal gånger. Hon har medverkat i ett flertal konsthantverksutställningar i Sverige och utomlands samt som bildkonstnär deltog hon i Nationalmuseums utställning Unga tecknare 1964–1966.
Sörjd och saknad
Ulrica Hydman Vallien dog den 21 mars 2018 i hemmet efter sviterna av en massiv hjärtattack. Hon var och är en unik och älskad konstnär och formgivare i Sverige, Skandinavien och världen.
Hett för samlare
Ulrica Hydman Valliens skapelser är hett stoff på andra- handsmarknaden och har många samlare runt om i världen.
Representerad på museer och konsthallar
Hydman Vallien finns representerad vid Nationalmuseum i Stockholm, Moderna museet, Kalmar konstmuseum och Göteborgs konstmuseum.
Källor: Aftonbladet, Expressen, Wikipedia, Tidningen Focus och SVT
Här kan du handla Ulrica Hydman Valliens textil korall för Kinnasand >>