Mon Amie – Marianne Westman som formgivare

Fantastiska Marianne Westman en legendarisk formgivare av svenskt bruksporslin för en vackrare vardag. Hon började vid arton års ålder på Konstfacksskolans keramiklinje i Stockholm och studerade för Edgar Böckman. Efter det handplockades hon av porslinsfabriken Rörstrand för en provanställning som senare blev en permanent sådan. Hon var anställd hos Rörstrand mellan 1950 och 1971 och kallades “porslinsmamma” på grund av sin ohotade ställning som framgångsrik, kvinnlig designer.
rorstrand_monamie
Burk med lock Mon Amie från Rörstrand
mon_amie_kanna


Kanna Mon Amie från Rörstrand

Formgivare på Rörstrand i Lidköping

Under sina 21 år på Rörstrand formgav Westman bland annat de numera klassiska, naturinspirerade serviserna Picknick och mångas favorit blåblommiga Mon Amie (1952) som brukar framhållas som exempel på god, skandinavisk 50-talsdesign. 2008 lanserade Rörstrand populära Mon Amie (som betyder “min vän”) på nytt, i samarbete på Marianne Westman. Servisen utökades då med nya typer av koppar och fat. Serien Picknick finns inte längre i produktion hos Rörstrand, men mönstret återfinns på nyproducerade textilier (från Almedahls) och brickor som säljs på bland annat Åhléns.

Populärt idag

På senare år har efterfrågan på Marianne Westmans 50-talsporslin ökat och priserna på andrahandsmarknaden har skjutit i höjden. Idag finns de flesta serviserna av Marianne Westman utställda på Rörstrands museum i Lidköping. Ett besök på Rörstrands museum är ett ‘måste’ för alla porslinsälskare.
Källa; Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »
Select your currency