Midsommar i Sverige – En resa genom tradition och historia
Midsommar i Sverige – En resa genom tradition och historia. När sommaren står i full blom och nätterna knappt mörknar, då vet man att det är dags för en av Sveriges mest älskade högtider – Midsommar. Med blomsterkransar i håret, dans runt stången och sill på tallriken firas denna ljusa högtid i hela landet. Men vad är egentligen ursprunget till Midsommar, och hur har traditionerna utvecklats över tid?

Varför är midsommar en så populär tradition?
–Bland annat infaller midsommar när sommarledigheterna börjar, det är en förklaring. Det finns för en del ett nationalromantiskt skimmer eller en nostalgisk idé om något gammaldags svenskt över midsommarafton, som gör att den ibland föreslås som alternativ till nationaldagen.
–En del av populariteten finns också i firandets koppling till landsbygden. Vi flyttade därifrån under 1900-talet, men behöll släkt och nätverk där tills för några decennier sedan. Nu har vi sommarhus. Och sen kopplas förstås våra högtidsmaträtter till midsommar: sill, potatis, köttbullar, jordgubbar med grädde.

Ett firande i solens tecken
Midsommar infaller kring sommarsolståndet, den tidpunkt på året då dagen är som längst. Redan långt innan kristendomen gjorde sitt intåg i Sverige firade våra förfäder ljusets och fruktbarhetens återkomst. Midsommar tros ha rötter i förkristna hedniska riter, där man hyllade solen, naturen och växtligheten.
Under dessa tidiga firanden var naturens krafter i fokus – man trodde att växter hade magiska egenskaper under midsommarnatten, och många samlade blommor eller rullade nakna i dagg för att få hälsa, skönhet och kärlek. Det är från denna folktro som traditionen med att lägga sju (eller nio) blommor under kudden på midsommarnatten kommer – sägs man drömma om den man ska gifta sig med.


Kyrkan, kalendern och midsommardagen
När kristendomen etablerades i Sverige kopplades midsommarfirandet till Johannes Döparens dag, som firas den 24 juni. Den kristna kyrkan ville ge högtiden en ny innebörd, men de gamla traditionerna levde kvar parallellt. Sedan 1953 firas Midsommardagen i Sverige alltid på en lördag mellan den 20 och 26 juni, och Midsommarafton infaller alltid på fredagen innan.
Midsommarstången – symbolik och dans
Den mest ikoniska symbolen för Midsommar är utan tvekan midsommarstången – en lövad och blomsterprydd stång som reses på bytorget eller i trädgården. Traditionen med midsommarstången tros ha importerats från Tyskland på 1500-talet, men har sedan dess blivit en helsvensk symbol.
Att dansa runt stången till sånger som ”Små grodorna” är ett måste för många. I dans och lekar återkommer teman som fruktbarhet, glädje och gemenskap. I många delar av Sverige anordnas också lekar för både barn och vuxna, som säckhoppning, dragkamp och stångresning.

Mat, dryck och gemenskap
Ingen midsommar utan mat! På midsommarafton dukas det upp till smörgåsbord med sill i alla smaker, färskpotatis med dill, gräddfil och gräslök, samt knäckebröd och nubbe. Till efterrätt blir det ofta jordgubbstårta, något som blivit ett modernt måste.
Kul nubbevisor – snapsvisor
JAG TROR PÅ AKVAVIT
Melodi: Jag tror på sommaren
Jag tror, jag tror på akvavit
jag tror, jag tror på dynamit
den ger en kraft att sjunga ut
och inga krämpor blir akut.
Man glömmer vardagslivets jäkt
och känner stundens ruseffekt.
En snaps, en skål, en truddelutt
och sen så tar vi våran hutt.
JAG HADE EN GÅNG EN SNAPS
Melodi: jag hade en gång en båt
Jag hade en snaps en gång
jag hörde en ton slås an
så sjöng vi en liten sång
och snapsen försvann!
Svara mej Du: Var är den nu?
Jag bara undrar: Var är den nu?
Till maten hör också snapsvisor och ett glatt humör. Många firar med familj och vänner i sommarstugan, på landet eller i stadsparken. För både svenskar och turister är Midsommar en unik upplevelse av svensk sommaridyll. För många är det just maten som samlar släkt och vänner runt långbordet, oavsett om festen hålls i trädgården, på en brygga eller ute på landet.
Klassisk sillbuffé – högtidens hjärta

Midsommarlunchen kretsar ofta kring en sillbuffé, där olika sorters inlagd sill spelar huvudrollen. Klassiska smaker som löksill, senapssill och vitlökssill delar plats med moderna varianter med smak av curry, chili eller citrus. Till detta serveras ofta:
- Färskpotatis med dill
- Gräddfil och gräslök
- Knäckebröd och ost
- En välkyld nubbe – gärna ackompanjerad av en snapsvisa!
Jordgubbar – midsommarens drottning
Efter sillen väntar midsommarens mest efterlängtade dessert: jordgubbar med grädde. Enkelt, fräscht och svårslaget. Många väljer också att baka en jordgubbstårta – gärna med sockerkaksbotten, vaniljkräm och ett berg av svenska jordgubbar på toppen.

Grillat till kvällen
När kvällen kommer tänds grillarna. Då dukas det upp med kött, fisk eller vegetariska alternativ. Vanliga inslag är:
- Grillad lax eller entrecôte
- Grönsaksspett
- Potatissallad eller färsk potatis med örtsmör
- Sallader med sparris, rädisor och ärtor
Till detta dricks ofta vin, öl eller hemmagjord saft – beroende på sällskap och smak.

Något för alla
Det fina med midsommarmaten är att den går att anpassa. Allt fler inkluderar vegetariska och veganska alternativ, till exempel sill gjord på aubergine eller tofu, växtbaserade gräddprodukter och grillspett med halloumi eller oumph.
En smak av svensk sommar
Midsommarmaten är mer än bara tradition – den är en smak av svensk sommar. Lokala råvaror, färska örter och enkla men goda rätter får stå i centrum. Det är maten som bjuder in till samtal, skratt och gemenskap – precis som midsommaren själv.
Glad midsommar!
Källor: Wikipedia, Nordiska Museet, Carl Larssongården i Sundborn, Midsommarmusik.se, ChatGPT
Här kan du handla fina retroföremål som passar till Midsommar >>>