Kockums Emaljverk – Hjälper husmor i köket

Kockums Emaljverk – Hjälper husmor i köket. Ja så lät Kockums Emaljverks reklamslogans på 1950-talet. Det var en annan tid och andra referensramar långt ifrån dagens unisex intresse för kök, matlagning och hushåll. Nedan ser ni en reklamannons från Kockums storhetstid. Kockums Emaljverk – Hjälper husmor i köket. Ja så lät Kockums Emaljverks reklamslogans på 1950-talet. Det var en annan tid och andra referensramar långt ifrån dagens unisex intresse för kök, matlagning och hushåll. Nedan ser ni en reklamannons från Kockums storhetstid. Välbärgade husmödrar föredrog sina gamla kopparkärl. Fattiga medsystrar köpte hellre billiga importvaror. Sådan var läget när Kockums strax före det förra sekelskiftet beslöt att satsa på emaljerad plåt. Det blev en dundersuccé! Intresset för dessa kära gamla bruksting är större än någonsin.

Kockums Emaljverks reklamannons från 1950-talet. Bild: Skärmdump från Tradera.
Kockums Emalj 102 - Emalj klassisk karott
Blå kastrull, foto: Eva Ström
Bilden visar Kockums Cream Lux 482 - Emalj klassisk karott sida1
Cream Lux, foto: Eva Ström

Kockums Emalj och dess historia

Kockums var inte först med att tillverkade emaljerade plåtkärl i Sverige. Carl Lunds stans- och emaljverk i Malmö var tidiga. År 1887 tog även Olofströms bruk i Blekinge upp tillverkningen efter impulser från kontinenten. Kockums startade sin tillverkning i Ronneby år 1893. I början tillverkade man emaljerat plåtgods, företrädesvis husgeråd som handfat, kannor, hinkar, men även sjukhusutrustning som bäcken, skålar med mera. Fabriken Kockums Emaljerverk låg mitt i det centrala Ronneby alldeles vid Ronnebyån. Man exporterade till stora delar av världen. Kärlen kunde vara allt från muggar och fat till hinkar och kannor med en rad olika färgkombinationer. Ofta utformades kärlen med en dominerande färgyta i vitt, crème, rött eller gult med en avvikande dekorativ rand längs kärlets kant eller lock.Fram på 1930-talet tog allt fart och blev fabrikens storhetstid. År 1935 kom serien Cream Lux i ljusgult med grön rand. Lite senare kom serier i ett flertal andra färgen som ljusblått, rött och gult.

Kockums emaljmugg - Cream Lux mugg 9 cm detalj stampel
Kockums klassiska stämpel och varumärke. Foto: Eva Ström.

Familjen Kockum

Emaljverket ingick i Kockums Jernverks AB, som liksom Kockums Mekaniska Verkstad kontrollerades av familjen Kockum. Den sista varan som tillverkades var stekgrytan på 1970-talet. Godset tillverkades ursprungligen i vitt med blå rand, men senare tillkom även i ett flertal andra färger, 1935 kom serien Cream Lux i ljusgult med grön rand. Sedan 2017 används fabrikens gamla tillverkningslokal i vitputsad fasad , kallad “Gamla sockerbruket”, bland annat som ungdomsgård och rekvisitaförråd för Ronnebys teaterföreningar. Den äldre lager- och tillverkningslokalen i rött lertegel används sedan slutet av 1980-talet som Ronneby kommuns kulturcentrum. Den röda tegelbyggnaden har en för industribyggnader från sekelskiftet tidstypisk takkonstruktion i form av ett så kallat “sågtandstak”. I det branta taket finns takfönster som gör de öppna tillverkningslokalerna inne i byggnaden ljusa utan att mer belysning behöver tillföras under dagtid.

Nyproduktion har satts igång

Kockums Jernverks tider har ändrat och nu har man tagit till vara det bästa av 1930-talsproduktionen och uppdaterat färgpaletten. Produktionen av utvalda emaljföremål har återupptagits och säljs på Kockums Jernverks webbsida.  Under 2010-talet förvärvade investerare varumärket Kockums Jernverk AB och använde det för emaljerade kärl och rostfria köksprodukter tillverkade bland annat i Serbien. Varumärket har alltså ingen koppling till den tidigare produktionen i Kallinge.

Kockums emaljmugg - Cream Lux mugg 9 cm insida
Cream Lux mugg insida. Foto: Eva Ström
Kockums Cream Lux 482 - Emalj klassisk karott insida
Cream Lux kastrull insida. Foto: Eva Ström

Källor: Wikipedia Antik & Auktion nr 6/1996 och Kockums Jernverk

Här kan du handla fler fina retro köksföremål >>

Translate »
Select your currency