Antik koppar trendar högt i inredning av kännare

retrocrafts_inred_med_koppar

Antikaffär i Gamla stan – underbara kopparföremål

I Gamla stan i Stockholm finns en fantastisk affär för antik koppar som drivs av antikhandlare Eva Hansson. Antik koppar var hårdvaluta i slutet av 1970-talet men sedan blev det helt ute. Nu har vinden vänt och kopparen spås en ny vår. “Riktigt bra föremål kommer att stiga i värde”, tror Eva Hansson, antikhandlare och kopparexpert.

retrocrafts_kopparformar_aladabformar_sma_pastejformar_170210
Kopparformar. Foto Eva Ström
Kopparpanna Carl Gustaf Nordstrom Bollnas Halsingland sida1
Klassisk Kaffepetter. Foto Eva Ström

I slutet av 1970-talet och början av 1980-talet var antik koppar riktig hajpat. Alla ville ha glänsande kopparformar hängandes på köksväggen och föremålen var så eftertraktade att det lönade sig för handlare med extra rymligt samvete att såväl “bygga om” som förfalska kopparföremål.

Visst stöter man på det ibland – gamla kastruller som blivit ett brödmått och en lägre form. På så sätt gjorde man två föremål av ett. Dessutom importerades en hel del koppar från Turkiet då. Det var väl billigare där. Men kopparföremål har ett helt annat formspråk och är inte särskilt svårt att skilja från den svenska.

Koppar och kopparslagare i Hälsingland

Eva Hansson ägnar för tillfället en hel del tid åt forskning kring kopparstämplar och kopparslagare, och tänker eventuellt låta forskningen resultera i en bok om svenska kopparslagare. Det finns mycket lite litteratur och samlad dokumentation av kopparslagare i Sverige, vilket kan vara en av anledningarna till att intresset för den antika kopparen svalnade i slutet av 1980-talet. Hälsingland har en rik och lång tradition av kopparsmide. Den status- fyllda röda metallen från gruvan i Falun användes för att tillverka allt från mjölkkrukor till hembränningsapparater. Hälsingebönderna litade inte på myntvärdet som varierade över tid. Metallen var säkrare. Den stora efterfrågan på kopparföremål gjorde att mer än 650 koppar- slagare, mästare och gesäller, var verksamma i Hälsingland under perioden 1700-1900.

RetroCrafts tipsar

RetroCrafts tipsar om boken ‘Koppar och kopparslagare i Hälsingland’ av Magnus Green och Eva Hansson (2016) Bokförlaget Helsingeiana

Lär dig om koppar – 6 gratis tips som vägleder dig rätt

  • Det är framförallt äldre, handgjorda kopparföremål som kan bli värdefulla.
  • Med industrialismen lärde man sig att maskintillverka kopparföremål. Då lärde man sig till exempel att trycksvarva föremål i hela stycken som tidigare hade behövt lödas ihop. Yngre kopparföremål är därför betydligt mer perfekta i sitt utförande – och mindre värda.
  • På äldre föremål syns ofta såväl hammarslag som lödningsskarvar. Slaglodlödningen syns som en gul sicksackskarv.
  • Eva Hansson menar att man ska putsa koppar så som det var tänkt från början. Vissa föremål är dock infärgade med en typ av röd vaxblandning för att man skulle slippa putsa dem, och denna behandling bör man lämna oputsad.
  • Om du putsar, tänk på att använda ett putsmedel som inte innehåller slipmedel – det repar!
  • Koppar som ska användas måste vara förtennad inuti. Ärgad koppar som ser ut som en grön utfällning är mycket giftigt!
LÄS HELA artikeln skriven av Anna Lefvert på Helsingborgs Dagblad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »
Select your currency