Mari Simmulson med öppen båt till Sverige
Mari Simmulson med öppen båt till Sverige. Mari Simmulson var en fantasisk estländsk-svensk keramiker, målare och textilkonstnär, som föddes som Mari Peterson Särgava i St. Petersburg år 1911. Hon var dotter till advokaten Otto Peterson och skådespelaren Marie Elisabeth Rimm. Under 1930-talet studerade Marie Simmulson för professor Jaco vid den statliga konstfackskolan i Tallinn. Efter studierna fick Mari praktik på Arabia Porslinsfabrik i Finland Hon gifte sig i slutet av det årtiondet med Gustaf Friedrich Simmulson.
Flydde bombningarna i Tallin
I september 1944 flydde Mari och hennes man undan bombningarna i Tallinn. Flykten gick till Sverige på en öppen båt över Östersjön. På öarna Fejan och Gräddö hamnade de i karantän och på flyktingförläggning. Under sin praktiktid hos Arabia hade Marie Simmulson lärt känna keramikern Tyra Lundgren. Väl efter flykten till Sverige sammanförde Tyra Mari Simmulson för Wilhelm Kåge på Gustavsbergs porslinsfabrik. Tack vare den introduktionen fick Mari Simmulson anställning på Gustavsberg.
Kort och hård tid på Gustavsberg
Mari Simmulsons döttrar har berättat att tiden på Gustavsberg, under dess konstnärlige ledare Wilhelm Kåge, var mycket pressande. Hon arbetade hårt med formgivning, produktion och utställning i Gustavsbergs visningsbutik. Samtidig hade Marie ensamt ansvar för barnen, då hennes man studerade på annan ort i Uppsala.
Stannade inte länge
Pressen med arbete och familjeansvar gjorde att Mari Simmulson inte stannande länge på Gustavsberg. Istället mottogs hon år 1949 med öppna armar av direktören Sterner på Upsala-Ekeby. Hos Upsala-Ekeby inleder Mari en enastående keramisk produktion.

Mari Simmulson enormt produktiv
Mari Simmulsons var enormt produktiv och formgav nyskapande keramikföremål och konstgodsserier av mycket hög kvalitet och klass. Det som står ut i Maris keramiska gärning är det skulpturala handlaget, måleriet och texturen. En vas eller fat av Mari Simmulson är sällan bara vacker att se på, den är taktil och skön att hålla i. Föremålen skall fungera att kännas på. Hon formgav över 200 konstgods-serier fördelat på 22 år. Samtidig hade Mari en produktion av offentlig utsmyckning, textil och hushållsgods.


Mari gjorde även företagspresenter och stod för en del offentliga utsmyckningar, bl.a. vid Luleå Kol, Upplandsbanken och Pharmacia. I november 1961 gifter hon sig med Paul Saretok, född i Estland 1909 död i Sverige 1980.
Mari arbetade vid Upsala Ekeby fram till 1972, därefter hade hon en del andra uppdrag som t.ex. för Deco i Helsingborg, samt för Gefle och Karlskrona Porslinsfabriker. Hon skapade även en del textiltryck för bl.a. NK varuhusen. Efter maken Pauls död lever Mari ensam. Hon avlider i Uppsala den 7 november år 2000. Hennes föremål signerades “ms”, “MS”, “Mari Simmulson” eller “maris”.
Källor: Stora boken om Upsala-Ekeby av Magnus Palm, Wikipedia och Signaturer.se
Här kan du njuta mer av och handla föremål av Mari Simmulson >>
Gå gärna med i Facebookgruppen Keramik från Upsala-Ekeby I gruppen är Mari Simmulsons dotter Mari Saretok aktiv och visar föremål ur sin mammas produktion.