Svepkistor med smidda järnbeslag var gårdagens resväskor
Svepkista som resväska – Foto: Eva Ström
Svepkista eller svepskrinSvepkistor och svepskrin var de största och mest robusta kärlen i svepteknik. De var ofta smidda och beslagna med kraftiga gångjärn, lås och handtag. Ett rejält lås med nyckel hörde till. Svepkistan tjänstgjorde som gamla tiders resväska och med sin gedigna konstruktion tålde de tuffa transporters påfrestningar. Bruket av svepkistor var vanligast i norra delarna av Sverige. Vanligaste tillverkningsmaterial var av barrträd som furu och ibland gran.
Vikingarna använde svepteknik
Sveptekniken fanns i Skandinavien redan under förhistorisk tid och var väl använt under vikingatiden. Söderut placerades bottenbrädan inuti svepet och pluggades fast med små trätappar. Norrut gjordes en fals så att halva bottentjockleken låg inuti svepet och den andra halvan under. Botten pluggades sedan fast och gav på så sätt en mer hållbar konstruktion. Den stora fördelen med att tillverka kärl och förvaring i svepteknik var att det gick inte åt lika mycket material, vilket också gjorde att vikten blev lägre i jämförelse med utmejslade och snidade föremål. Sveptekniken var enkelt och relativt lätt att lära sig och tillverkningen gick ganska snabbt.
En nyckel hörde till det rejäla låset – Foto Eva Ström
Hur tillverkar man en svepask
Svepaskär ett förvaringskärl tillverkat av ett tunt spån som böjts runt en rund eller oval mall. För att kunna böja spånet behöver det basas, det vill säga fuktas och värmas. När spånet torkat tas det bort från mallen varefter ändarna läggs omlott och svepet sys ihop med exempelvis rottrådar, vingpennor eller som hos samerna med tenntråd. Sömmarna är ofta konstnärligt utformade men den vanligaste sömmen liknar kedjesöm. Nuförtiden limmas ofta ändarna innan man syr ihop dem. Ändarna får ofta konstnärlig utformning. Botten och lock formas efter svepets form. Locket kan vara med eller utan handtag och många olika låsningar av locket är kända. Botten fästs i svepet med träpluggar och kan vara tät eller vara genombruten för att fungera som såll. Svepaskar har funnits från mycket enkla, odekorerade bruksföremål till mer arbetade med konstnärligt utformade svepändar och sömmar och har målats eller dekorerats med karvsnitt. Svepaskar är kända sedan stenåldern och har använts som förvaringskärl, exempelvis för smör, att packa i för resor och som matsäckskärl. Svepaskar har kunnat tillverkas helt täta och har använts även för flytande varor. Numera används svepaskar till förvaring av knäckebröd och som kak- och brödfat.
En hälsingegård fylld av föremål i svepteknik. Antika svepkistor och svepaskar är mycket dekorativa i modern inredning. Föremålen är bär på historiens vingslag. Hos RetroCrafts kan du handla unika föremål i svepteknik här >>