Atelje Ninnie Keramik AB

Bromma Keramik AB 1953-1968 Petrus Rick grundar företaget Bromma Keramik AB i Blackeberg. Tillverkningen där var ungefär densamma som vid Abrahamsberg. Karin Larsson och Monica Winroth följde med Rick från en tidigare verkstad i Abrahamsberg, dessutom anställdes Ingegerd Råman, Sigge Andersson (från Älvsjö Keramik) och från 1962 även Ninnie Forsgren, tidigare anställd på Alm’s Keramik i Göteborg. (Monica Winroth flyttar senare till Göteborg för anställning på Tilgman Keramik).

Väggtavla – Maskros 176 Made by Ninnie Forsgren detalj baksida

Keramikvas NIE 204 – Bromma keramik Ninnie Forsgren detalj
Vas av Ninnie Forsgren. Foto Eva Ström

1963 köper Ninnie Forsgren verksamheten och 1968 byter hon av praktiska skäl namn på företaget till Ateljé Ninnie Keramik AB. För att märka godset användes oftast röd etikett “Bromma Keramik” men färgvariationer på etiketten kunde förekomma. Grundaren till företaget Petrus Efraim Rick, avlider i Bromma den 9 november 1969. Ateljé Ninnie Keramik AB 1968- Ninnie Charlotta Forsgren, keramiker och formgivare, född den 12 mars 1937, utbildad på Konstfack i Stockholm. Hon har även gått praktisk utbildning på keramikverkstäder i bl.a. Danmark, Österrike och på Rörstrand i Sverige. 1962 anställs Ninnie av Petrus Rick på Bromma Keramik och 1963 står hon själv som ägare till företaget. 1968 byter hon av praktiska skäl namn på Bromma Keramik AB till Ateljé Ninnie Keramik AB. Tillverkningen bestod främst av prydnadssaker som t.ex. ljushus, skålar, fat, väggtavlor och vaser. Kunderna fanns framförallt hos hemslöjden och presentbutiker runt om i Sverige, en del gick även på export. Efter 15 år med storproduktion i den egna ateljén och samtidigt extraknäck som formgivare för plastindustrin och för Goebels i Tyskland, tog Ninnie beslutet att dra ner på verksamheten. 1978 lämnar hon över företaget till sin dotter Maria Ekberg och flyttar själv till Linköping, där stannade Ninnie fram till 1981. Därefter har hon haft ateljéer i Vänersborg 1981-93, Jönköping 1993-2002, Ystad 2003-09 och från 2009 i Skillinge.

Väggtavla – Maskros 176 Made by Ninnie Forsgren helhet
Väggtavla med maskrosor av Ninnie Forsgren. Foto: Eva Ström
Ninnie Forsgren vaggtavla – Smafaglar på blad o gren
Väggtavla med fåglar av Ninnie Forsgren. Foto: Eva Ström

Sedan 1980-talets början arbetar Ninnie ensam. Hon arbetar i fria former och använder drejning som sitt sätt att bygga upp sina alster. Förutom keramiken snidar hon också i lindträ, målar i äggoljetempera och kombinerar ibland även stengods/trä, men hennes signum har alltid varit ljushus. Det första kom 1971. Ninnie har skapat många verk under alla dessa år, både till privata samlingar och offentliga miljöer i Sverige och utomlands. Under perioden i Vänersborg tog hon initiativ till grundandet av Konsthantverkarna, en förening för lokalt konsthantverk och som då 1983 var ganska unikt. Hon tog också tillsammans med dottern Maria initiativ till föreningen Konsthantverkarna i Jönköping, en förening som sedan 1994 har haft en omfattande utställningsverksamhet och i Ystad var hon engagerad i bildandet av den lokala konsthantverksföreningen KIY. Från 1968 signerades godset “Ninnie Forsgren”, “Ateljé Ninnie Keramik” eller bara “Nie”. Röd eller blå etikett “Bromma Keramik” eller blå etikett “Ateljé Ninnie Keramik” förekom också. Ninnie Forsgren är liksom dottern Maria Ekberg fortfarande aktiva som keramiker. Ninnie i Skillinge och Maria i Hammenhög.

Här kan du handla fina keramikföremål från Bromma keramik >>

Källa: Wikipedia och Signaturer.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »
Select your currency