IKEA – Demokratisk Design

IKEA – Demokratisk Design. I dag finns IKEAs produkter i hem över hela världen, men varje framgångshistoria har en början. Från början var IKEA ett pyttelitet postorderföretag i småländska Älmhult? Huvudkontoret för all design ligger fortfarande i Älmhult.

Tryckt bomullstyg – Anna Salander grafiska lökar mönster
Anna Salanders tyg för IKEA 2007. Foto: Eva Ström

IKEAS designteam

IKEAs designteam i Älmhult består av ca tio fast anställda formgivare, för närvarande Knut och Marianne Hagberg, Anna Efverlund, Maria Vinka, Nicolas Cortolezzi, Monika Mulder, Jon Karlsson m fl. Ett stort antal formgivare har arbetat och arbetar för Ikea på fri­lans­ba­sis: Tord Björklund, möbler mm från 1980. Katarina Brieditis, textil, “moderna dalahästar” mm, 1990-tal, Thomas Eriks­son, möbler för PS-kollek­tio­nerna, Niels Gammelgaard från 1975, Ehlén Johansson; Noburo Naka­muro designade fåtöljen Poem 1977, den är fort­farande i sor­ti­mentet med nam­net Poäng; Hjördis Olsson-Une och Char­lotte Rude från 1968; gjorde barnmöbler samt ”bollhaven” för väntande och lekande barn, sängen Adam 1972 samt barnstolen Dino 1973. Thomas Sandell med­verkade i PS-kollek­tio­ner­na.

Första generationens formgivare

Första generationens formgivare från 1950- och 60-talen var Karin Mobring, Gillis Lundgren, Erik Wörtz, Bengt Ruda och Tomas Jelinek. Man utvecklade ett eget sortiment av god klass och höll profilen med svensk enkelhet och god svensk möbeltradition även i utländska varuhues. Vivianne Sjölin, som arbetat för Borås Wäfveri i början av 1970-talet, var pro­duktchef för textil från 1974 och ge­nom­förde en tydlig profilering av det textila sortimentet.

Grundaren Ingvar Kamprad publicerade sitt ”testamente” 1976: ”Vi ska erbjuda ett stort sortiment med god design och god funktion till priser som är så låga, att så många människor som möjligt har råd att köpa … Vårt bassortiment ska ha en egen profil, vara enkelt och rättframt som vi själva. De ska uttrycka god form, färg och glädje och ha en ungdomlig touch för alla som är unga i hjärtat i alla åldrar.”

Idag har Ikea övertagit marknaden för möbler för bostaden och fullföljt linjen från Swedish modern på 1930-talet. Under senare år har också PS-kollektioner lanserats med en mer uttalad design, kollektionerna 1995, 1999, 2001 och 2003 hade olika teman.

Cartoon tyg - Beckmans College of Design ansikten
Retrotyg två våder - Beckmans College of Design detalj fram
Beckman Collage of Design. Foto: Eva Ström

Från skisser i Stockholm till tyger för hemmet. I april 2010 besökte Emma Jones, produktutvecklare för textilier på IKEA, studenterna på Beckmans Designhögskola. Syftet var en workshop som skulle uppmuntra konsten att överraska och skapa. Tillsammans med illustratören och grafiska designern Laurie Rosenwald skissade studenterna hundratals teckningar som IKEA lät göra metervara av.

Beckmans formgivna textilier för IKEA 2010. Skärmdump: Dockplayer.

Ikea köper 10-gruppen

År 2015 Ikea köper det svenska designföretaget 10-gruppen. Affären innebär att möbeljätten tar över både varumärke och gruppens återstående lager. Det legendariska designföretaget 10-gruppen är nu en del av IKEA. Flera av 10-gruppens designers har jobbat tillsammans med IKEA genom åren. De var tidigt med och skapade textilier i skandinavisk stil som IKEA förknippas med. Ett exempel är Inez Svenssons ikoniska tyg RANDIG BANAN

Inez Svenssons textil Randig Banan
Bilden visar Tryckt bomullstyg – Birgitta Hahn 10-gruppen 2005 detalj
Birgitta Hahns tyger för IKEA

Källor: Anna from Sweden, Svd, Dockplayer, IKEA Museum och Wikipedia

Här kan du handla fina vintagetyger från IKEA >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »
Select your currency