VDN – Varudeklarationsnämnden
Folkhemmet testade kvaliteten. Stod det VDN 555 under porslinet och kaffekoppen, så visste man att det var en kopp som hade testats objektivt. Man visste att koppen skulle tåla maskindisk ett stort antal gånger med bibehållen dekor. VDN Varudeklarationsnämnden var ett smart drag och ett samarbete mellan staten och producenterna och tillverkarna.
VDN provade kastruller, kläder och porslin med mera
VDN – Varudeklarationsnämnden. Fram till och med 1973 fanns Varudeklarationsnämnden (VDN) som provade ex kastruller, kläder och porslin med mera och deras betyg medföljde produkten. I slutet av 1950-talet påverkades porslinsindustrin i Sverige starkt av nymodigheten diskmaskinen.
Diskmedelschocken blekte dekorer
I början av 1960-talet började man VDN märka porslin. VDN-märkningen var alltså delvis en följd av diskmedelschocken. Många 50-tals och äldre porslinsserier klarade inte de starkare diskmedlen och definitivt inte de nya diskmaskinerna. Kemikalierna var starka och blekte dekorer och glasyrer. Gustavsbergs porslinsserie Berså var ett porslin som drabbades hårt. Man började därför att tillverka porslinet av hårt flintgods, som hade högsta tålighet mot sprickor, starka maträtter och maskindisk i 75 grader. Flintgodsporslinet fick VDN-märkningen F555, som betyder flintgods och som tålde maskindisk ett stort antal gånger med bibehållen dekor.
Varudeklarationsnämnden en organisation för konsumentinformation
Varudeklarationsnämnden, VDN, var en svensk organisation för konsumentinformation verksam 1951–1973. VDN startade 1951 som ideell förening finansierad av staten och näringslivet gemensamt och erbjöd jämförande konsumentupplysning baserad på standardiserade provningsmetoder. Resultatet angavs på produkterna i form av s.k. VDN-märkning. VDN skapade sammanlagt ett hundratal varudeklarationsnormer inom ett stort antal områden som livsmedel, heminredning, kläder, husgeråd och djurföda. Systemet byggde på frivillighet från tillverkarsidan.
Bokstavsmärkning för porslin
På 1960-talet började man VDN-märka porslin. På ett VDN-deklarerat porslinsföremål förekommer:
- Bokstäver som redovisar materialet: B = benporslin, F = flintgods, P = fältspatporslin, S = stengods.
- Siffror 1–5 som redovisar egenskaper hos föremålet, där första siffran avser glasyrens egenskaper, andra siffran lämplighet för vissa slag av maträtter och sista siffran tålighet för diskning.
Disktåligheten har följande skala:
- 1. Risk för skador vid diskning
- 3. Tål handdisk 45 °C
- 5. Tål maskindisk 75 °C
Exempel: 555 = ingen risk för glasyrsprickor, tål alla maträtter, tål maskindisk i 75 °C.
1973 bildades Konsumentverket. I samband med detta avvecklades VDN. I både Norge och Danmark finns en motsvarande verksamhet kvar, där nämnderna samarbetar med branschorganisationer och ger ut varuinformation. I Sverige överlevde märkningen i möbelbranschen, som tog över VDN-märkningen. Den har i dag utvecklats till Möbelfakta, ett system som ställer vissa minimikrav på hållbarhet, välgjordhet och användbarhet.
Källor: Wikipedia, https://myworldofvintage.blogg.se, Borgmans Antikviteter, http://www.bokrister.se/prylar/vdnMarkn.php
Här kan du handla mer VDN-märkt retro-porslin >>