Maija Isola skapade över 500 mönster

Maija Isolas härliga formspråk med klara tydliga färger och mönster passar den skandinaviska rena formstilen. I stilrena och ljusa hem blir Maija Isolas textilier och mönster ett utropstecken av färg och glädje. Maija Isola gjorde över 500 mönster under sitt formgivarliv. Vallmon, Unikko är nog mönstret som är mest känt och gjorde henne framgångsrik internationellt.

Retrotextil – Kirgiisi av Maija Isola, Printex Marimekko Soumi detalj

Mönstret Kirgiisi – tryckt bomullstyg. Foto: Eva Ström

Världskända Unikko

Redan 1964 var Maija Isola före sin tid och en trendsättare. Företaget hon arbetade för  annonserade att de för all framtid skulle överge mönster med alla former av blommor, protesterade Maija Isola genom att rita mönstret Unikko, den storblommande vallmon. En revolt som visade sig vara mycket lönsam.

Fortfarande kommer nya varianter och färgkombinationer av mönstret som världen inte verkar tröttna på. I början av 2000-talet fick det ett rejält uppsving igen, något som Maija hann uppleva innan hon dog.

– Unikko är ett sprudlande, djärvt, flott, fristående och energiskt mönster och jag tror att just det tilltalar människor, har Kristina Isola, dotter till Maija Isola sagt till Nerikes Allehanda.

År 1959 gift hon sig med domaren Jorma Tissari. Han var en rik konstälskare med ett rymligt hem i centrala Helsingfors. När Isola ville ha mer kreativ frihet från Ratias kontroll, förhandlade han ett nytt kontrakt med Marimekko för henne, så hon kunde arbeta mer fritt. 

Till största delen arbetade och verkade Maija Isola i Finland. Några år tillbringade hon dock i Frankrike, Algeriet och USA. Hon var gift tre gånger. Maija Isolas dotter Kristina Isola kom att bli en av Marimekkos formgivare och designers. Även Maija Isolas barnbarn Emma designar åt företaget.

Maija Isola – Finlands världskända formgivare och designer

[/col]

Tema natur – Lounto

Mellan 1957 och 1963 gjorde hon sin första serie av verk på ett enda tema, Luonto (Nature), där mönstret Ananas ingår.  Den bestod av cirka 30 mönster baserade på växter som pressas av hennes dotter Kristina, som börjar vid 11 års ålder. År 1958 startade hon en annan serie, Ornamentti (Ornament), där mönstret Kirgiisi ingår, baserat på slavisk folk konst. Det inkluderade också ca 30 mönster och gjorde henne berömd.

Retrotextil – Ananas, Pineapple, av Maija Isola, Marimekko Soumi detalj

Mönstret Ananas – tryckt bomullstyg. Foto: Eva Ström 

Inspiration från traditionell folkkonst

Maija Isolas (1927-2001), en av Finlands främsta textilformgivare, anmärkningsvärda karriär som textildesigner började på Printex, Marimekkos föregångare, 1949 och varade 38 år. Hon tog inspiration för sitt arbete från traditionell folkkonst och modern bildkonst, från naturen och hennes otaliga resor runt om i världen. Hennes mönster, som Kivet (stenar), Unikko (vallmo) och Kaivo (brunn), fortsätter att vara en väsentlig del av Marimekkos samlingar.

Maija Isola och Marimekko

Medan hon fortfarande var en student sågs hon i 1949 av Marimekkos grundare, Armi Ratia, för verk inklusive Amfora. Ratia anställde Isola för att arbeta för Printex, föregångare till Marimekko.  Hon blev Marimekko chefsdesigner för textil och skapar cirka åtta till tio mönster varje år.

Mönster för Marimekko

Från 1965 till 1967 arbetade Isola med temaet sol och hav och skapade minst nio mönster som används av Marimekko, inklusive Albatrossi (Albatross), Meduusa (Jellyfish) och Osteri (Oyster). Hennes mönster var vid nu i stor utsträckning reproducerad. För att underlätta denna process och hålla mönstren noggrann, behöll Isola en uppsättning ”mönsterböcker”. Dessa var handskrivna träningsböcker som innehåller exakta detaljer om hennes mönsterupprepningar. Var och en, som hennes 1968 Lovelovelove, ritades på skalan på en mönsterbokssida, färgades och annoterade med namnen på de färger som skulle användas. Böckerna registrerade också storleken på den faktiska upprepningen och detaljerna av utskriftsbeställningar. Böckerna fortsatte att användas som produktionsguider under årtiondena efter hennes död.RetroCrafts RetroCrafts – Handla Maija Isolas unika tyger Ananas och Kirgiisi här >>

Källa: GP och Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »
Select your currency