Fat Lava – Formstark, unik och dekorativ keramik

Fat Lava är ett samlingsnamn på tysk keramik från 1960 och hela 70-talet. En mycket dekorativ och formstark keramik. Den speciella keramiken känns igen på den säregna glasyren, som är tjock, relief med grov textur och ruff yta i klara färger. Detta är framtidens antikviteter och som redan nu har ökat rejält i samlarvärde. Detta är Post War design när den är som bäst och ‘conversation pieces’ för varje hem. Här publicerar vi en sammanfattning de bästa formgivarna av Fat Lava och dess unika keramik av vaser, skålar, golvvaser, karotter och lampor.

Foto: Eva Ström 

Keramikvas - Scheurich Fat Lava W.Germany 522/18 helhet

retrocrafts_keramik_fatlava_vas_med_hankel_profil_170091

West German Art Pottery – Västtysk konstkeramik

West German Art Pottery är i huvudsak en konstperiod under efterkrigsåren 1949-1990. Den blev ett samlingbegrepp över keramik eftersom den olika keramikverkstäderna i Västtyskland använde en gemensam stämpel på föremålen; W-Germany. Fat Lava är en populär term som refererar till en ganska liten underkategori av glasyr. 

Post War Art Pottery

Efter att Tyskland förlorat andra världskriget och nazisterna var besegrade tog det några år att bygga om den tyska keramikindustrin. Under dess storhetstid från 1950-talet till 1970-talet producerade över 100 keramik- och porslinsföretag och keramikverkstäder aktivt konstverk i västra Tyskland. Scheurich, Carstens, Bay, ES och Dümler & Breiden var de mest produktiva tillverkarna av underbara keramikföremål. Samtidigt som produktionen började sakta ner i början av 1970-talet, producerades en mängd olika konstpärlor bra under 1980-talet. Även Östtyskland hade keramikverkstäder med fin produktion;  Stehla, Überlacker med flera. 

Keramikvas - Steuler Keramik med kopparglasyr

Keramikvas – Strehla Keramik 9001 Fat Lava East Germany

Kreativitet, färg och form – Dekorativ keramik

Västtysk konstkeramik är känd för sin stora mängd former och uttrycksfulla färger. Keramiken började bli uppmärksam på mitten av 1990-talet, och intresset har ökat sedan dess. Horst Makus har publicerat flera böcker i slutet av 90-talet och några år framåt.  Böckerna är skrivna på tyska och redogör för keramiktillverkningen fram till omkring år 1962. Författaren Mark Hill har skrivit och publicerat “Fat Lava”, som är en utökad katalog från en utställning med samma namn producerad av Hill och Graham Cooley. 

The Fat Lava Top List;

1 Carstens

2. Bay

3. Jasba

4. Spara

5. Scheurich

6. Ubelacker

7. Jopeko

8. Klein

9. Otto

10. Roth

11. Ruscha

Källa: Wikipedia, Facebookgruppen Fat Lava Lovers, PotsandPots och Gin Fors Odditiques

Här kan du handla fin Fat Lava keramik >>

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »
Select your currency