Sommarens smaker i en burk – Romtopf

Sommarens smaker i en burk – Romtopf. Sommarens smaker i en burk. Ett fantasktiskt sätt att spara sommarens frukt- och bärsmaker är att lägga in dem i rom och socker. Bär- och fruktinläggningen får stå i kylen och dra i flera månader. Den serveras som en delikatess med smaker och minnen från sommaren lagom till jul, gärna tillsammans med grädde och / eller glass. Rumtopf eller Romtopf (romkruka), som bokstavligen betyder romkruka, är en österrikisk, tysk och dansk dessert av blandad frukt och alkohol som traditionellt äts runt jul. Den tillverkas också i norra Italien, särskilt i Trentinos dalar.

Romtopf fin lockburk. Foto: Etsy

En romtopf behöver en fin burk med lock

I Tyskland och Österrike använder man stora och konstfulla lockburkar till romtopf. De flesta keramiska verkstäder som Scheurich Keramik, Bay och andra är tillverkare av klassiska och ornamenterade romtopf-burkar med lock. Traditionellt ställs krukan upp på en sval och mörk plats på våren, och olika sorters mogna frukter läggs till den under månaderna när de börjar säsongen. Olika frukter tillsätts vanligtvis vid olika tidpunkter. När krukan med frukt, rom och socker har fått stå och mogna tills in på senhösten är innehållet helt konserverad för att ätas till jul.

Frukt och bär i rom och socker. Detalj, beskuren bild: På Tallriken.

Så här gör du en romtopf

En blandning av olika sorters frukt, höghållfast rom (vanligen österrikisk Stroh) och socker fylls i en stor vacker keramikburk med lock eller en glasburk. Själva krukorna är ofta gjorda speciellt för att skapa rumtopf och kan vara ganska genomarbetade i sin dekoration. Blandningen får sedan mogna i flera månader tills frukten är väldigt mjuk och helt mättad med rom. Lämplig frukt inkluderar bär, körsbär, plommon och aprikoser. Alla frukter är inte lämpliga för Rumtopf, och den överfasta rommen bör endast vara 100–110 proof (50–55 volymprocent alkohol).

Fin romtopf-kruka från Scheurich Keramik. Foto: Eva Ström

Godaste efterrätten med grädde och glass

Rumtopf äts traditionellt som en kompott och serveras som topping på sockerkaka, våfflor och Bratapfel (bakade äpplen), och serveras också till glass. En gång omåttligt populär för att göras hemma, hade Rumtopf fallit ur modet på 2000-talet på grund av den tid och det engagemang som behövdes för att göra desserten. Rumtopf är en av rätterna som populariserades av den tyska tv-kocken Clemens Wilmenrod (läs mer om kocken här >>).

Källa: Wikipedia

Här kan du handla Romtopf-krukor >>

Translate »
Select your currency