Spooky spännande ljuspunkt på hösten

Helgon & Halloween tradition och helg. Spooky spännande ljuspunkt mitt i mörka hösten. Ljuspunkt är precis vad det är. I Sverige tänder vi ljus på gravarna, vi minns de som inte finns ibland oss längre. I år minns vi och firar Alla helgons dag den 6 november. Helgdagen fanns redan under Sveriges katolska medeltid och nämns första gången i Vallentunakalendariet 1198.

Helgon & Halloween tradition och helg

I det gamla bondesamhället användes den 1 november för att förutsäga vädret och som nämnts har den setts som den första vinterdagen. Det sades ibland att om solen inte skiner så länge att man hinner med att sadla en häst, så blir det en mycket snörik vinter.

Image by Mayur Gadge from Pixabay

Vi tänder ljus på gravar

Mot slutet av 1800-talet växte bruket att tända ljus vid gravarna, främst i städerna. Ljusen tändes som regel vid avlidna barns gravar. Att tända ljus vid gravar var tidigare inte helt okänt i Sverige, men hade fram till 1940-talet mest skett på julaftonen, i samband med julottan eller söndagen före jul. Redan under 1930-talet salufördes gravljus inför Alla helgons dag, men först efter andra världskriget spreds bruket med ljus på gravarna denna dag. Impulserna kom från katolska länder i Europa. Etnologen Mats Rehnberg nämner att impulser även kom från krigsgravarna i Normandie. Redan 1924 fanns förslag på att återinföra Alla helgons dag, men först 1953 blev helgdagen officiell. Man kan notera att den gamla Allhelgonadagen ligger kvar den 1 november, utan att vara helgdag.

Spooky Halloween

Halloweens ursprung anses gå tillbaka till Kelterna och festivalen Samhain, som firades på Irland och i Skottland och kom till Amerika med de irländska immigranterna på 1800-talet.

Kelterna klädde ut sig

Att klä ut sig på Halloween är inget nytt som man kommit på. Det är en tradition som går tillbaka till Samhainfestivalen och högtidens ursprung Kelterna klädde ofta upp sig i diverse djurskinn och djurhuvuden för att skrämma bort onda andar. På den tiden handlade Halloweenkostymer inte om att vara cool eller snygg.  Denna tradition har fortsatt sedan dess i olika former. Kelterna trodde att de döda och levande kunde möta varandra under denna dag på året, så därför behövde man klä ut sig och mixa sig med de onda andarna för att undvika dem och andra spöken. Man tror att barriären mellan de döda och levande är som minst och till och med suddas ut under All Hallow’s Eve

Pumpan

Den klassiska pumpalyktan, även känd som “Jack-o-Lantern” på engelska är en klassisk symbol för Halloween, men faktum är att ursprungligen gjorde man dessa av kålrot, potatis eller andra slags rotfrukter. Halloween firas i år den 31 oktober.

Orange och svart

Orange är höstens färg så det är ganska logiskt att man inkluderat färgen när man ska fira Halloween. Den svarta färgen representerar ofta mörkret och onda krafter, vilket också är ett viktigt inslag under högtiden.

Källor: Nordiska museet och Swedish Nomad

Kolla in! – Dekorativ Retro till Alla helgona helgen här >>

Här hittar du utvalda föremål från May Bühler, Harald Östtergren från UpsalaEkeby, grönt spooky järnsmide, Jasba, Carl Olof Trygg och en antik smörjkanna som ingen kan vara utan.

Translate »
Select your currency