Teak - Kryddställ med keramikströare Made in Sweden
Kryddställ i teak, design Jens Quistgaard

Exotiska och nya trädslag

Storhetstid för teak. Årtiondet 1950-talet, precis efter kriget, var framtiden ljus, allt var möjligt och man var nyfiken på nya exotiska trädslag. Teak var precis ett sådant trädslag som var exotiskt och spännande. Jakaranda ett annat. Idag vet vi att dessa trädslag ingår i hotade regn- och tropiska skogsarter.

Formstark design i teak

När teak introducerades i Norden på början av 1950-talet sågs det som vackrare alternativ till den inhemska ljusa furu och björk. Ny spännande och formstark design utvecklades för trädslaget. Välkända designers som Bruno Mathsson, Tapio Wirkkala, Bertel Gardberg, Hans Wegner och många mer omfamnade det nya materialet och skapade objekt som senare skulle bli klassiker.

Teakbricka - Bricka från Holmbergs Götene med glasskålar helhet
Teakbricka med glasskålar från Holmbergs i Götene

Teak hade sin storhets fram till början av 1970-talet när det blev orättfärdigt och kanske för dyrt för tillverkarna. Sedan början av 1990-talet är vild teak inte längre fritt tillgänglig och skogsförvaltningsrådet reglerar dess användning. Men låt oss komma ihåg de goda gamla dagarna, när framtiden var ljus, var allt möjligt och träet var mörkt.

Holmbergs i Götene

Karl Holmberg i Götene startade i början av 1920-talet som ett möbeltillverkande företag av Karl Holmberg i Götene. Man gjorde uteslutande möbler på beställning från större företag eller butiker som till exempel NK i Stockholm. Företaget växte sakta men säkert under de närmaste 30 åren och var vid 1950-talets början uppe i cirka 20 anställda. Karl Holmbergs söner tog över företaget och den äldre brodern Karl-Erik blev efter ett tag huvudägare.

Vid början av 1950-talet lades företagets produktion om helt och fokus blev föremål i teak. Man tillverkade det mesta utom möbler som kunde behövas i ett hem, främst köksföremål som brickor och skålar. Bland annat lanserade företaget en egen bestickserie i teak på 1960-talet.

Skandinaviens största teakföretag

Karl Holmberg i Götene blev med tiden Skandinaviens största företag i teakföremål och hade vid mitten av 1960-talet närmare 100 anställda. Teak blev snabbt omodern vid slutet av 1960-talet och vissa anpassningsförsök gjordes till en ny marknad med till exempel betsade träföremål. Kostymen från de framgångsrika åren var dock för stor och företaget gick i konkurs 1973. Föremål från Karl Holmberg i Götene känns igen på märkning i form av brännstämpel eller med etiketter av olika slag. Idag är Holmbergs teakprodukter populära retro- och samlarobjekt.

Ståko i Stockholm

Teakskål med lock inneskål av glas - Ståko Sweden
Teakskål med lock, innerskål av glas från Ståko Sweden

Ståko var ett Stockholmsföretag som bland annat importerade diverse husgeråd och prydnadsföremål som såldes under varumärket STÅKO. Rostfria produkter, skålar vispar och annat fanns också i sortimentet.
Företaget hette egentligen Stålkompaniet och lades ned i slutet på 1970-talet.

Källor: Wikipedia och www.jonasforth.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »
Select your currency