Björn Wiinblad – En lysande internationell formgivarstjärna

De välkända månadstallrikarna januari – december, Foto: Eva Ström 2018

Eget formspråk – Från illustratör till kosmopolitisk multikonstnär

Björn Wiinblad föddes den 20 september 1918 i Köpenhamn i Danmark. Han började sin konstnärsbana som illustratör, för att allt mer som karriären fortskred, bli en kosmopolitisk sann multikonstnär.  Han var konstnär och målare, designer och keramiker. Björn formgav textilier bronser, scenografi och mycket, mycket mer.

Björn Wiinblad finns representerad på Victoria and Albert Museum i London, Moma – Museum of Modern Art i New York och på Stockholm‘s Nationalmuseum. Björn Wiinblads internationella storhet kan jämföras med vetenskapens Niels Bohr. Men till skillnad från Niels Bohr var Björn Wiinblad inte så konstnärligt erkänd i Danmark. Det var han däremot utomlands, där han gjorde kompletta hotellinredningar i Japan, USA och Tyskland samt unika serviser till Shahen av Persien.


Grafisk utbildning hos Det Kgl Danske Kunstakademi

Björn Wiinblad utbildade sig i Köpenhamn, på den grafiska linjen på konstakademin Det Kgl. Danske Kunstakademi. Hans stil var allt annat än dansk, funktionalistisk eller avskalad. Björn Wiinblads formspråk innehåller krusiduller, många färger och romantiska världar. Han gick snabbt från att ”bara” vara tecknare till att även bli keramiker. Det sägs att det var hans arbete med att illustrera ”Tusen och en natt” som inspirerade honom att rita olika keramiska föremål som vaser och krukor med motiv från sagorna.

Människor behöver glädje var Björn Wiinblads devis

Björn Wiinblad lärde sig olika keramiska tekniker och därifrån utvecklades hans frodiga skapartalang och glädje på alla ”plattformar”: Gobelänger, kompletta inredningar av bl.a. hotell, för att inte tala om grillbord, bestick, porslin och tillhörande glas, textilier, affischer m.m. Han hade en klarhet och hoppade inte slumpvis från det ena objektet till det andra, utan drevs av nyfikenhet av att prova nytt där det ena formgivarjobbet ledde till det andra. Björn Wiinblad avled den 8 juni 2006 men hans fantastiska produktion lever kvar och och finns numera även i nyproduktion hos http://www.bjornwiinblad-denmark.se/
Källa: Wikipedia och Björn Wiinblad Denmark 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »
Select your currency