Retrorutor trendar – Leve mormorsrutorna

Mormorsfilt - Quilt av ull virkade mormors-rutor detalj hantverk
Mormorsfilt med mormorsrutor i tre olika färger. Foto: Eva Ström

Retrorutor trendar – Leve mormorsrutorna. Mormorsruta är en virkningsteknik för att producera fyrkantiga tygstycken. Den virkas ofta av restgarner och var mycket populär på 1970-talet. Den användes till både kläder, accessoarer och heminredning. Det går dock att hitta mormorsrutor tidigare än så. I The Art of Crochet från 1891 finns en bild på en mormorsruta med beskrivningen att man kan använda rutorna för att göra filtar till spädbarn. Under 1930-talets stora depression i USA går det också att hitta mormorsrutan, just på grund av det billiga och enkla sättet att använda restgarner för att sätta färg på hemmet.

retrocrafts_textil_mormorsfilt_bomull_barnfilt_rutor_lila_ 170150
Babyfilt av virkade mormorsrutor. Foto: Eva Ström

Mormorsrutor trendar catwalken idag

Idag har virkade kläder och även mormorsrutor fått ett uppsving och har ännu en gång dykt upp på catwalken. Mormorsrutor går att variera på många olika sätt med storlek, form och mönster. För att virka en mormorsruta använder man luftmaskor, stolpar och smygmaskor. Förr användes ofta restgarn till mormorsrutor, men ska det bli en hel pläd så behövs det lite mer än bara restgarn. Förutom pläd så kan mormorsrutorna bli t.ex. tofflor, sjal, halsduk, kjol, väst eller väska. Mormorsrutorna kan virkas med olika stora stolpar beroende på hur tät du vill ha din pläd och hur stora rutor du vill ha. Den här pläden är virkad med halvstolpar men du kan lika bra byta ut dem mot (hela) stolpar eller dubbelstolpar så får du automatiskt större rutor och en luftigare filt. Prova gärna några rutor med den garntjocklek och virknål som du valt och gör en ruta för att testa vilken storlek du vill ha på dina stolpar.

Så här gör du en mormorsruta

Fyra varv i fyra färger blir en ruta

Denna mormorsruta består av 4 varv. De tre första varven virkas i olika färger och det fjärde varvet alltid i samma färg för att ”binda ihop” pläden – här brunt. Mormorsrutan kan stickas t.ex. enfärgad och hur många varv som helst, enligt tycke och smak. Själva rutorna går ganska snabbt att virka, det är allt trådfästande som tar tid. I artikeln Lees lilla virkskola hittar du de maskor du behöver kunna.

Mormorsfilt - Quilt ull virkade diagonal-rutor med tofsar detalj rutor
Mormorsrutor på diagonalen. Foto: Eva Ström

Det här behöver du:

  • garn i olika färger men helst i samma grovlek
  • virknål som passar garnet
  • stoppnål att fästa och sy ihop med

Lee valde; ljusgrönt, mörkgrönt, mellanrött, vinrött, ljusblått, mellanblått, vitt, gult och brunt (minst 1 nystan á 150g per färg, 3 nystan brunt till ca 200 rutor).

Förkortningar i beskrivningen:

luftmaska = lm
smygmaska = sm
halvstolpe = hst

Här kan du se hela beskrivningen på att virka en mormorsfilt >>

KÄLLA: WIKIPEDIA , SVENSKA YLE.FI och BautaWitch

Här kan du handla mer fina lapptäcken, quilts och mormorsfiltar >>

Translate »
Select your currency