Folkhemmets 50-talskök var ett arbetskök, och användes på ett helt annat sätt än vi gör i dag
Folkhemmets 50-talskök var ett arbetskök, och användes på ett helt annat sätt än vi gör i dag. Maten lagades från grunden av kvinnan i huset och sedan satt man i matrummet och åt. I dag lagar vi mat på ett annat, enklare, sätt och vi umgås i våra kök. Dock ser vi faktiskt i dag en trend där fler går tillbaka till att ha ett kök som det går att stänga till, eftersom ljud och matos kan bli störande i resten av hemmet.
De nya hushållsmaskinerna
På 50-talet kom hushållsassistenten och brödrosten in i svenska kök, och de här apparaterna kom ofta från USA, eller lånade designen därifrånOfta var man stolta över sina nya maskiner så de fick stå framme. Så att ta in sådana detaljer i sitt 50-talskök är bara trevligt. När man ska välja vitvaror till ett retrokök infinner sig lite problem. I 50-talsköket hade man ett bulligt kylskåp och fristående vit spis med fönsterlösa ugnsluckor. Man hade varken fläkt, mikro eller diskmaskin – bekvämligheter som ingen vill vara utan i dag.
Pastellfärgerna kom på 50-talet och blev tongivande i det typiska folkhemsköket.
Färgsättning i folkhemmets 50-talskök kunde variera om det var ett 50-talskök i stan eller på landet. På landet var det mer pastelligt med vedspis och spiskåpa, i stan lite mer sofistikerat med naturmaterial, keramikplattor och teak till exempel. 30-talets funkisstil hängde kvar in i 50-talet med exempelvis svartvitrutiga golv och ljusa färger. Med 50-talet kom lite gladare nyanser in i köken. Svenska kök såg egentligen ganska lika ut under 30-, 40- och 50-talen. Gemensamt var de släta luckorna, och det var vanligt med lutande överskåp med skjutluckor.
Källa: Wikipedia, Retromania – Aftonbladets bloggar