Sven Fristedt mästare i mönster.
Sven Fristedt föddes år 1940 i Stockholm. Som barn tecknade och ritade han mycket. Hans skolböcker var fulla av teckningar, som uppmuntrades av hans pappa. Han började skapa konstnärliga alster i ungdomsåren först i lera men senare i målning. Efter avslutad skolgång studerade på 1950-talet vid Konstfack i Stockholm och på Beckmans designhögskola. På Beckmans hade han Göta Trägårdh som lärare. Hon såg hans talang och ordnade en praktikplats för honom vid Borås Wäfveri där han redan under studietiden skapade mönster som kom i produktion.

Konstnärlig ledare på Borås Wäferi
Efter Konstfack kom Sven i kontakt med modeskaparen Katja Geiger, mer känd som Katja of Sweden, när han kom att arbeta för Mab & Mya. Tillsammans skapade de ett par färgglada kollektioner. Fristedt började arbeta med formgivning av textil för Borås Wäfveri 1965 och blev kvar där till 1990. Fristedt ritade kraftfulla, täta och organiska mönster. Under en arbetsdag vid Borås Wäfveri sätt han och målade mönster på en kartongbit, några kolleger tittade på skissen och påpekade att detta inte skulle kunna gå att trycka.
Mönstret Plexus börjar tryckas
Hans chef Inez Svensson fick se skissen och menade att man kunde utföra ett försök. Mönstret som fick namnet Plexus kom att bli en av företagets största försäljningsfamgångar. Åren 1968-1985 mönstergav han tyg för IKEA som producerades av Borås Wäfveri. Han var konstnärlig ledare för Borås Wäfveri 1975-1977 och skapade under sin tid vid fabriken bland annat mönstren Loppcirkus, Airport och Puzzel.

Tidlösa klassiker på export
Massor av tidlösa klassiker i form av slingrade blad och allehanda krumelurer till grafiskt strikta streck och prickar har kommit från Svens pennor, penslar, kritor och inte minst saxar. Bland fruktodlingarna på gården i Österlen hämtade han inspiration till sina tyger. Sven Fristeds hämtade även inspiration av textilformgivar-kollegan Viola Gråsten. Under den svenska tekoindustrins storhetstid exporterades Sven Fristedts mönster över hela världen. De industriellt tillverkade tygerna har idag blivit ett modernt textilt kulturarv och utställningen har fokus på vardagsdesignen som är en viktig del av människors liv.På Borås Wäfveri stannade Fristed i över 30 år och blev med tiden ateljéchef. Sven Fristedt bor idag i Simrishamn.
Utställning på Kulturen i Lund
Utställning Sven Fristedt – Mästare i mönster. Utställningen visas i Textilhallen och Lundahallen från 1 april 2023 och fram till februari 2024. Utställningen är utformad som en vandringsutställning, som kan visas på fler platser. Läs mer här >>
Källor: Tyger vi minns av Sara Axtelius, Kulturen i Lund, Borås Cotton, Wikipedia
Här kan du handla fina tyger av Sven Fristedt >>