Jebo kastrullfabriken i Ockelbo

Jebo kastrullfabriken i Ockelbo. I många hem under folkhemmets uppbyggnad fanns köksföremål från Jebo. Många känner nog igen de klassiska kastrullerna och kaffepannorna av aluminium. Vad få vet är att de tillverkades i Ockelbo i Gävleborgs län.

Bilden visar Visseljohanna Jebo Ockelbo - Kaffepanna med piplock ovansida
Visseljohanna från Jebo. Foto: Eva Ström
Jebo i Ockelbo, Gävleborg.

Rött boningshus från förra seklets början

Mitt i Ockelbo finns en röd byggnad som ser ut som en villa i en trädgårdsstad. Från början var det ett boningshus mellan 1910 – 1915. Från början var huset en bostad, men även ett kopparslageri. Kopparslagaren hette Johan Emil Berglund i Ockelbo som sedan förkortades Jebo.  År 1957 byggde man till boningshuset med 980 kvadratmeter och utökade verkstadsutrymmet stort

Kopparslagare Johan Emil Berglunds stämpel
Jebo stämpel på aluminiumföremål

Jebo var huvudleverantör till Åhlén & Holm

Jebo var huvudleverantör till Åhlén och Holm. Storsäljare var kastruller och kaffepannor. Sigvards Bernadottes designade ’Bernadottekannan’ för Moderna Kök var en storsäljare och tillverkades av Jebo. År 1960 flyttade Jan Säfwe (Jebo-Janne) tillsammans med sina föräldrar och fyra syskon in till sin farfar som drev verkstaden. Alla i familjen kom att hjälpa till i produktionen.

Vi den tidpunkten var investeringarna stora och så även skulderna. Familjen stora uppgift var att effektivisera och få lönsamhet och beta av alla skulder. Det lyckades familjen med. Hela familjen Säwfe bodde ovanpå verkstaden. Det var praktiskt och på den tiden inte konstigt alls.

Bilden visar Visseljohanna Jebo Ockelbo - Kaffepanna med piplock
Visseljohanna från Jebo. Foto: Eva Ström
Kaffepanna Sigvard Bernadotte Moderna Kök
Bernadottekannan från Moderna Kök. Foto: Eva Ström

Aluminium poppis på 1930-talet

Aluminium var ett nytt material som var ’det moderna samhället’. Det var förhållandevis ganska billigt material och blev därför poppis på 1930-talet. Koppar var dyrt och dessutom behövde alla kopparföremål förtennas med jämna mellanrum. Aluminium som material behövde bara bearbetas, slipas men inte förtennas.

Aluminiumföremålen tillverkades av ett stycke. Man lade plåten på en form för kökskärl. Sedan satt man upp formen med plåten i en trycksvarv. I maskinen bearbetades plåten och trycktes ut över formen.

Stor konkurrens från Sydostasien

I augusti år 1984 tillverkades den sista kastrullen i Jebos verkstad. Då lades företaget ned på grund av dålig lönsamhet. Materialpriserna ökade och samtidigt ökade importen från Sydostasien. Jebo kunde inte konkurrera med detta. Företaget ställdes inför två val, att köpa en helt ny maskinpark och fortsätta kämpa mot de låga priserna eller avveckla verksamheten.

Källa: Länsmuseet i Gävleborg. Se deras fina film om Jebo här >>

Här kan du handla fina föremål från Jebo >>

Translate »
Select your currency