Bitossi firar 100 år. I år, 2021, firar det välrenomerade och kända italienska keramikföretaget Bitossi hundra år. Det är 100 år av modern keramik-tradition. Bitossi Ceramiche-fabriken är belägen i Empoli / Montelupo strax utanför Florens i Italien. Bitossi grundades av Guido Bitossi år 1921. Keramikverkstaden har en lång historia, bestående av kreativitet och affärsstrategier med fantastiska hantverkare, keramiker och designers.

Foto: Eva Ström

Konstnärlig ledning hos Bitossi

Bitossis arvtagare av fabriken “Maioliche artistiche Guido Bitossi” fortsätter produktionen som som går i linje med dess karaktäristiska och klassiska stil. Under 1950-talet utvecklades företaget hade Bitossi en legendarisk konstnärlig ledare i Aldo Londi, en man med en medfödd kreativ och estetisk känsla, och ett skarpt öga på förändringarna i smaken och det unika hos italienska Produkter. Aldo Londi började på Bitossi år 1946 och var från den tiden den obestridda huvudpersonen i mer än femtio år, först som målare, sedan som konstnärlig ledare och slutligen som outtröttlig forskare av stilar och exempel som skulle efterliknas av många andra keramiska verkstäder.

Om Bitossis Aldo Londi – Korta fakta

Aldo Londi föddes i Montelupo i Toscana utanför Florens, Italien, år 1911. Han började arbeta för en keramikproducent när han var 11 år gammal. Efter att ha blivit fängslad i Sydafrika under andra världskriget, återvände han till Italien och år 1946 utsågs konstnärlig chef vid Bitossi. Han innehade den positionen i över 50 år och skapade tusen av mönster för vaser, kannor, djur, ljusstakar och andra föremål.

Bitossi Liberty vas T 10/12 ITALY design Aldo Londi helhet
Liberty-vas. Foto: Eva Ström
Bitossi Rimini Blue keramikskal design Aldo Londi
Rimini Blu. Foto: Eva Ström

Bitossi Rimini Blue

Under åren 1946-1975 skapade Aldo Londi tusentals föremål. De flesta föremålens glasyr var i ljust orange, gult, purpur och i jordnära färger. Hans keramik är lätt att känna igen på de rustika, handgjorda formerna som inspirerats av den etruskiska konsten. Även de enkla geometriska reliefmönstren är inspirerade från denna tid. Den mest kända serien av Aldo Londi är Rimini Blu som tillverkades under åren 1957-1965 och som återproduktion efter 2001. Glasyren går i färgerna turkos, grönt, gult och blått och sägs vara inspirerad av Medelhavets olika skiftningar. Alla mönster är handgjorda.

Amerikanska marknadsförare hjälper Bitossi. 

Raymor var ett amerikansk import / distributionsföretag av hushållsartiklar och heminredning, som på 1950-talet som arbetade med att marknadsföra några av Amerikas och Europas bästa moderna designers i amerikanska stormarknader och butiker. Raymor var framgångsrika med sitt arbete med Bitossi som gav det italiensk företaget och dess vackra keramik och inte minst stor berömmelse i Amerika och i flera andra länder. 

Blockvas - Bitossi keramikvas Moresco Aldo Londi baksida
Moresco Block-vas. Foto: Eva Ström

Bitossis Moresco serie

Bitossis keramikföremål ur serien ”Moresco” eller ”Moorish”  designades av Aldo Londi 1963, och producerade fram till år 1970. Denna speciella stil av ”Moresco” har kallats ”Moresco Gold” för guld accenter runt den lilla, fleur-de-lis typ blommotivet. Den återstående inre och yttre delen av stycket är täckt av en grovt texturerad manganbrun. Förutom att inspireras av motiven och färgerna på mauriska plattor hänger det tillbaka till prydnadsnyckeln som inspirerade Londi att producera sådana mönster.

Källor: www.bitossiceramiche www.junkfiedmodern.com och www.precisensan.com

Besök gärna Facebook-gruppen Bitossi and MCM Italian Ceramics

Här kan du handla mer italiensk keramik >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »
Select your currency