Alla hjärtans dag – Den helige Valentin

Alla hjärtans dag är en högtid i kalendern som är ny i Sverige och Norden, trots att den har medeltida ursprung. Dagens namn är Valentin efter ett romerskt helgon, om vilket inte mycket är känt. Anledningen till att han är ihågkommen i vår tid är att 14 februari på medeltiden ansågs vara den dag då fåglarna bildade par. I England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor att vara par på låtsas för under ett år på Valentindagen.

Sankt Valentin. Kyrkofönster-bild.

Romantikens dag den 14 februari

I England har Valentine’s Day har varit en romantikens dag ända sedan medeltiden. De första mångfaldigade Valentinkorten dök upp i England på 1400-talet, och under 1700-talet såldes kommersiellt framställda kort. Man såg också denna dag som vårens första dag.

Valentins brev till fångvaktarens dotter

I nutid har det uppstått en romantisk legend utan historisk bakgrund som har till syfte att förklara valentinbrevens ursprung. Den berättar att den fängslade Valentin lärde känna fångvaktarens dotter, och innan han dog skrev han ett avskedsbrev och undertecknade med ”din Valentin”. Det skulle vara det första valentinbrevet.

Berättelsen har varit en vedertagen förklaring till valentinkortens ursprung, men om den är sann vet vi inte. Högtiden har också en koppling till en romersk vårhögtid, som hölls i mitten av februari.

Bild: Eva Ström

Valentindagen idag

Idag är Alla hjärtans dag, eller Valentine’s Day som den heter på engelska, började firas i Sverige mycket sent. Förebilden kom, som så mycket annat, från USA under 1900-talet. Firandet har växt de senaste decennierna. I anglosaxisk tradition har dagen större betydelse än här.

Alla hjärtans dag 1956 – Första skyltningen

Alla hjärtans dags väg till Sverige är främst handeln, restauranger och blommornas dag. Första skyltningen i Sverige är belagd år 1956 och därefter har försäljningen av speciellt godis och blommor ökat. Att dagen har en viss betydelse vittnar också försäljningen av rosor om. Den populäraste blommar är förstås rosor, men även tulpaner och andra blommor säljs denna dag..

Den svenska skolan har alltmer fångat upp alla hjärtans dag. I en del svenska skolor firar skolbarnen dagen med att ge blommor till sina kamrater. Blommornas färg har olika betydelse: en röd blomma betyder oftast kärlek, en vit kanske vänskap och en rosa eller gul kan betyda ”span”.

Källa: Nordiska Museet

Här kan du handla fina röda föremål till Alla hjärtans dag >>

Translate »
Select your currency