10-gruppen – Ett legendariskt designkollektiv

10-gruppen, Ten Swedish Designers, alla medlemmar. Skärmdump från Stockholms Auktionsverk

10-gruppen – Ett legendariskt designkollektiv. Gruppen bildades 1970 av tio unga textilformgivare som ville få möjlighet att kontrollera hela processen från första skiss till färdigtryckt tyg och erbjuda god svensk design. Medlemmarna var Britt-Marie Christoffersson, Susanne Grundell, Tage Möller, Ingela Håkansson, Carl-Johan de Geer, Inez Svensson, Lotta Hagerman, Tom Hedqvist, Birgitta Hahn och Gunila Axén. Den egna butiken låg på Götgatan (Götgatsbacken) i Stockholm.

10-gruppens butik på Götgatan i Stockholm. Bild från Wikipedia

Djärva och spännande mönster

Vid starten avvek 10-gruppens alster kraftigt från den svenska normen inom området som då dominerades av diskreta mönster. De arbetade med färgsprakande och iögonfallande textilmönster som i början betraktades som provocerande och osäljbart. Kollektionerna skapades ofta utefter olika teman, till exempel Jamaica, svart-vitt, havet och djungeln.10-gruppens mönster sägs hämta inspiration från bland annat måleri, arkitektur och äldre svensk folkkonst. Under sina aktiva år ställde man ut i New York, Tokyo, Paris och Berlin.

Butiken stängde 2015

Tre av de ursprungliga medlemmarna, Birgitta Hahn, Tom Hedqvist och Ingela Håkansson-Lamm, drev företaget ända till 2015 då det köptes upp av Ikea. Mellan 1973 och 2015 hade 10-gruppen en egen butik på Götgatan i Stockholm. Men designen såldes även utanför stan med återförsäljare och distributörer runt om i Sverige, Europa, Asien och USA. 10-gruppens egen butik på Götgatan i Stockholm stängde den 28 februari 2015, men en ny butik kan komma att öppna inom det planerade Ikea-museet i Älmhult. Förutom försäljning i egen butik hade 10-gruppen återförsäljare och distributörer runt om i Sverige, Europa, Asien och USA.

Ett axplock av 10-gruppens textilmönster. Foto: Eva Ström

IKEA köper 10-gruppen

Ikea har under många år stått med på 10-gruppens kundlista och man har gjort flertalet samarbeten. 2015 förvärvade varuhuset varumärket och då ingick det återstående lagret av 10-gruppens varor. År 2017 lanserade Ikea den tillfälliga kollektionen Avsiktlig. Fyra av 10-gruppens mönsterklassiker – Carl Johan De Geers Djungel, Britt-Marie Christofferssons Jazz, Inez Svenssons Kuba och Birgitta Hahns Jamaica återfanns i kollektionen, tillsammans med nya mönster från fem av företagets originalmedlemmar. Tom Hedqvist hade också bjudit in fem formgivare som gjorde nytolkningar och skapade djärv mönsterglädje. Affären innebär att möbeljätten tar över både varumärke och gruppens återstående lager. Det legendariska designföretaget 10-gruppen är nu en del av IKEA. Flera av 10-gruppens designers har jobbat tillsammans med IKEA genom åren. De var tidigt med och skapade textilier i skandinavisk stil som IKEA förknippas med. Ett exempel är Inez Svenssons ikoniska tyg RANDIG BANAN.

Inez Svenssons mönster Randig Banan. Foto: Eva Ström

Här kan du läsa mer om 10-gruppen, IKEA och Demokratisk Design >>

Källor: Wikipedia, By Rum

Här kan du handla fina textilier av 10-gruppen >>

Translate »
Select your currency